• Wat doet COVRA?

    In Nederland produceert men zo’n duizend kubieke meter radioactief afval per jaar. De productie van radioactief afval gebeurt door kernenergiecentrales, ziekenhuizen, onderzoeksinstellingen en de industrie. Om te voorkomen dat radioactief afval in het milieu terechtkomt, is het belangrijk dat dit op een professionele, veilige manier wordt verzameld, verwerkt en opgeslagen. In Nederland is de Centrale Organisatie voor Radioactief Afval (COVRA) hiervoor verantwoordelijk.

  • Waar is COVRA gevestigd?

    COVRA is gevestigd in Zeeland. De vestiging bevindt zich in het haven- en industriegebied van Vlissingen-Oost. Het terrein van COVRA is zo’n 20 hectare groot. Op het terrein bevinden zich een kantoorgebouw met voorlichtingsruimte, een afvalverwerkingsgebouw en vijf opslaggebouwen.

  • Wanneer is COVRA opgericht?

    COVRA is in 1982 opgericht. In de eerste tien jaar lag de focus op het inrichten van de organisatie en het opzetten van het logistieke proces rondom radioactief afval. Vlissingen-Oost werd gekozen als de locatie om al het radioactieve afval van Nederland op te slaan. In de jaren die daarop volgden is COVRA uitgegroeid tot een stabiele en deskundige organisatie voor de verwerking en opslag van allerlei soorten radioactief afval.

  • Wat is de link tussen COVRA en kunst?

    COVRA verstaat de kunst van het bewaren, maar bewaart ook kunst. Naast het HABOG en VOG-2, twee van de grootste kunstwerken van Nederland, exposeren kunstenaars ook in het kantoorgebouw van COVRA. Sinds 2005 zijn er regelmatig tentoonstellingen. Ook worden delen van de collecties van Zeeuwse musea bij COVRA opgeslagen. Hiermee maken we kunst en radioactief afval voor een groter publiek toegankelijk.

  • Waarom hebben jullie zo’n opvallend knaloranje gebouw?

    Het opvallende oranje gebouw is het HABOG. HABOG staat voor Hoog Radioactief Behandel- en Opslag Gebouw. In dit gebouw slaan we hoogradioactief afval op. Het HABOG is een van de grootste kunstwerken van Nederland. Kunstenaar William Verstraeten heeft dit kunstwerk ‘Metamorfose’ genoemd. Iedere twintig jaar schilderen we het gebouw in een lichtere tint oranje, totdat het over honderd jaar wit is. De kleur van het bouwwerk wordt steeds een stukje minder intens, net zoals de warmte en de straling van het afval dat er opgeslagen ligt, ook met de tijd afneemt. Het gebouw symboliseert daarmee het concept van radioactief afval.

  • Wat is het verhaal achter het blauwe gebouw op jullie terrein?

    Het blauwe gebouw is VOG-2: het tweede opslaggebouw voor verarmd uranium. Verarmd uranium is een bijproduct van het verwerken van natuurlijk uranium tot een nucleaire grondstof: het verrijken van uranium. Het opgeslagen verarmd uranium in het gebouw vervalt langzaam. Het tikt gestaag de tijd weg als een grote atoomklok. Het gebouw is dan ook ontworpen als een grote klok: een zonnewijzer. De grootste zonnewijzer van Europa. De blauwe kleur refereert aan de blauwe planeet Uranus waarnaar uranium is vernoemd. De planeet werd negen jaar voor uranium ontdekt. Het gebouw heeft een grasdak: van boven ziet het eruit als een drijvende tuin. Alsof de opslagruimte gecreëerd is door die als een lade uit de grond te trekken. Net zoals uranium als delfstof aan de grond wordt onttrokken.