Verwerking laag- en middelradioactief afval

In het AfvalVerwerkingsGebouw (AVG) wordt al het laag-  en middelradioactief afval (LMRA) verwerkt. Deze verwerking is er steeds op gericht om de radioactieve stoffen af te binden en te verpakken in beton, zodat de straling van de radioactieve stoffen vermindert. Het vaste afval komt in een pers waar het onder zeer hoge druk wordt samengeperst tot een massief blok dat daarna in beton wordt verpakt. Kadavers van dierexperimenten, organisch ziekenhuis afval en radioactieve vloeistoffen worden door middel van speciale processen verwerkt, bijvoorbeeld in een verbrandingsoven. Grotere vaste delen worden verkleind in de verschrottingsinstallatie en daarna in beton verpakt. Waterige vloeistoffen worden met een biologische en chemische behandeling schoongemaakt.

De verwerking van Laag- en MiddelRadioactief Afval.

Verwerking hoogradioactief afval

Het hoogradioactief afval (HRA) wordt aangevoerd in zeer robuuste transportcontainers, die bestand zijn tegen elk mogelijk ongeluk tijdens het transport. Het hoogradioactief afval van de kerncentrale Borssele komt vanuit de opwerkingsfabriek in Frankrijk naar COVRA. Daar zijn de bruikbare bestanddelen van de splijtstof gerecycled (95%). De rest van het afval (5%) is in vloeibaar glas gemend en in een roestvrijstalen verpakking gegoten, waarna het naar COVRA wordt gestuurd.

De splijtstofelementen van onderzoeksreactoren en het afval van de medische isotopenproductie worden niet opgewerkt en komen rechtstreeks naar COVRA. Deze verpakkingen worden uit de transportcontainers gehaald, gecontroleerd, gemeten en zo nodig opnieuw verpakt. Daarna wordt het afval opgeslagen in de bunkers van het HABOG.