Opslag laag- en middelradioactief afval

De vier loodsen van het Laag- en middelradioactief afval OpslagGebouw (LOG) zijn gekoppeld door middel van een centrale ontvangsthal. In deze ontvangsthal kan de vrachtwagen, die het verwerkte radioactieve afval aanvoert, worden gelost. Het stapelen van de vaten met afval gebeurt met behulp van vorkheftrucks. Er worden stapels gemaakt met gangpaden tussen deze stapels, zodat het afval eenvoudig kan worden geïnspecteerd. Alle vaten zijn genummerd zodat, als het nodig is, de gegevens over het afval in de administratie kunnen worden opgezocht. In de toekomst zullen nieuwe opslagruimten worden bijgebouwd. Op het terrein is nog plaats voor twaalf extra loodsen.

In het Container OpslagGebouw (COG) wordt vast radioactief afval opgeslagen dat ontstaat bij de verwerking van ertsen. Dit afval hoeft niet in beton te worden verpakt, maar kan direct worden opgeslagen in eenvoudige containers. Naast het COG is een loods gebouwd voor de opslag van verarmd uranium, het VOG (Verarmd uranium OpslagGebouw). In deze loods (het VOG) wordt dit materiaal in stalen containers van 3 kubieke meter opgeslagen zonder verdere conditionering. In 2017 is het VOG-2 in gebruik genomen. Dit tweede opslaggebouw voor verarmd uranium is ook een markant gebouw op het terrein van COVRA. Het is knalblauw met hier en daar oranje strepen en op drie hoeken van het gebouw steken 15 meter lange roestvrijstalen pijpen uit de dakrand. Die pijpen maken van het VOG-2 de grootste zonnewijzer van Europa. Dat is een verwijzing naar de factor tijd, die radioactief afval uiteindelijk onschadelijk maakt.

Opslag hoogradioactief afval

Midden op het terrein staat het Hoogradioactief Afval Behandelings- en OpslagGebouw (HABOG). De opslag van hoogradioactief afval vereist een specifieke behandeling. Vanwege de hoge stralingsniveau’s moet dit afval met afstandsbediening worden gehanteerd. De straling wordt afgeschermd door dikke betonnen muren van 1,70 meter dik. Het gebouw is zo sterk gemaakt dat het bestand is tegen allerlei extreme invloeden van buitenaf, zoals: windhozen, gaswolkexplosies, aardbevingen, overstromingen en vliegtuigongevallen. In het HABOG wordt het afval voortdurend bewaakt door middel van metingen en controles. Op deze manier blijft het gegarandeerd veilig opgeslagen.