De opdracht voor de uitbreiding van het opslaggebouw voor hoogradioactief afval is in maart 2016 verstrekt. Na het ontwerpen en voorbereiden kon in april 2017 op locatie bij COVRA gestart worden met grondverbetering en grondbelasting als aanloop naar de bouw.

Op dit moment ligt er circa 105 m3 hoogradioactief afval opgeslagen in het HABOG. De uitbreiding waar nu aan gewerkt wordt, biedt straks 50 m3 extra opslagcapaciteit voor warmteproducerend hoogradioactief afval. De uitbreiding is onder andere noodzakelijk door het langer open blijven van de kerncentrale in Borssele en de onderzoeksreactoren in Petten en Delft. Uiteraard moet de uitbreiding net zo sterk en bestendig worden als de rest van het gebouw en dat betekent dat er weer een hoop staal en beton nodig is.

Het gebouw is zo ontworpen dat het bestand is tegen allerlei uitzonderlijke invloeden van buitenaf, zoals extreme windhozen, explosies, aardbevingen en overstromingen. De betonnen muren van het HABOG zijn 1,7 meter dik. In de constructie van het huidige HABOG zijn in totaal 32.000 m3 beton verwerkt en 5.500 ton staal. En dat is niet alleen om wat er in ligt te beschermen voor invloeden van buitenaf, maar ook om buiten te beschermen voor de stralingsniveaus van wat er binnen in de bunkers is opgeslagen.

De uitbreiding van het HABOG zal medio 2021 in gebruik genomen kunnen worden en zorgt ervoor dat al het hoogradioactieve afval van Nederland ook in de toekomst gegarandeerd veilig opgeslagen is.