Radioactief afval en cultureel erfgoed. Het lijkt misschien vreemd dat deze twee thema’s elkaar raken, maar schijn bedriegt. Beiden vereisen namelijk de kunst van zorgvuldig en verantwoord bewaren, over een lange periode. Gasten konden genieten van de schoonheid van deze paradox bij de heropening van het vernieuwde museumdepot bij COVRA, geïnitieerd door het Maritiem Muzeeum Zeeland.

COVRA stelt al ruim vijftien jaar ruimte die onbruikbaar is voor de opslag van radioactief afval beschikbaar aan Erfgoed Zeeland en de Vereniging Zeeuwse Musea. Dat is voor hen gunstig, want de behoefte aan goede voorzieningen om Zeeuws erfgoed te kunnen bewaren blijft actueel.
Het Maritiem Muzeeum Zeeland fungeert als depothouder en is de initiatiefnemer van de recente vernieuwing van het museumdepot.

Onno Bakker (directeur Maritiem Muzeeum Zeeland) en Jan Boelen (algemeen directeur COVRA) openden het vernieuwde depot door met veegwagens door een stapel verhuisdozen van het depot te rijden.

Wat COVRA en de Zeeuwse musea met elkaar verbindt:

  • COVRA bewaart en beheert radioactief afval voor een lange periode, ook musea bewaren en beheren historische en kunstobjecten voor de lange termijn.
  • Voor beiden geldt dat opslag voor lange tijd onder specifieke omstandigheden plaatsvindt. Het LOG (Laag- en middelradioactief afval OpslagGebouw) is optimaal beveiligd en heeft een gecontroleerd klimaat. Eigenlijk alles wat een depot nodig heeft.
  • COVRA en de betrokken musea doen onderzoek naar de werking van tijd op materialen en stoffen.
  • Voor COVRA en de musea is maatschappelijk draagvlak belangrijk. Transparantie over verantwoordelijk opslag is daarbij een must.
  • De invloed van tijd en maatschappelijke/technologische ontwikkelingen zijn daarbij voor beiden onzekere factoren. Hoe denken we over vijftig jaar over radioactief afval en erfgoed?

Om deze parallellen beter tot uiting te laten komen, is de presentatie van het museumdepot de afgelopen tijd vernieuwd. Het depot laat nu op bijzondere wijze zien hoe wij als specialisten in ‘De kunst van het bewaren’ met elkaar verbonden zijn.

Omroep Zeeland heeft nieuwsbericht geschreven over de heropening van het kunstdepot in het LOG (opslaggebouw voor laag- en middelradioactief afval) bij COVRA. Ook was Gabrielle Bouwman van het muZEEum woensdag 7 februari Zeeuw van de Dag bij Omroep Zeeland op de radio.