Frédérique Spigt (Nederlandse zangeres en actrice): “We gaan naar Borssele mensen, bij de kerncentrale. Want daarnaast ligt COVRA. Dat weten weinig mensen, maar daar wordt al het radioactieve afval van Nederland opgeslagen en verwerkt. … Ik ben al zo actief, radioactief… Maar we gaan kijken. Ik vind het een beetje eng, het is toch gek spul, maar we gaan toch even een kijkje nemen.”

Verhoef: “Ik activeer nu de meter en dan begint die te met meten: dan kunnen we aan het einde van onze rondleiding kijken hoeveel straling je hebt gekregen.”  Spigt: “En zijn er wel eens mensen die echt radioactief geworden zijn hier? Want jullie slaan het afval hier op.” Verhoef: “Nee we slaan het juist zo op dat je helemaal geen last hebt van de straling. Dat zullen we denk ik straks ook denk ik gaan zien, als we hier rondlopen, dat je rustig tussen het afval door kunt lopen en kan kijken hoe het gestapeld is.”

Spigt: “Het ligt hier voor een hele lange tijd opgeslagen, maar het stralen kan dus stoppen?” Verhoef: “Ja als iets straalt, raakt het langzaam uitgestraald. Dus ons werk is zolang het radioactief straalt het op een veilige plek te bewaren.” Spigt: “Maar waar gaat de straling heen als het op raakt?” Verhoef: “Het is net als met kolen in een bbq: die zenden warmte uit, maar daardoor branden die kolen ook langzamerhand op. … Het is natuurlijk voor heel veel mensen iets bijzonders, iets geheimzinnigs, want je kunt het ook niet horen, ruiken, voelen, zien. Maar je kunt het natuurlijk wel heel nauwkeurig meten. Vandaar dat wij ook die instrumenten bij ons hebben.”

Spigt ziet een terracotta beeld van het Zeeuws MuZeeum in het LOG: “Oh, Michiel de Ruyter! Waarom staat die hier?” Verhoef: ” Het Arsenaal in Vlissingen, waar het beeld stond, is gesloten. Dus hij staat nu hier om goed bewaard te blijven. Technisch is het opslaan van museumvoorwerpen en het opslaan van radioactief afval bijna hetzelfde. Alleen de reden waarom je dingen bewaart is heel anders.” Spigt: “En om die reden is COVRA ook een depot voor de Zeeuwse musea. Daarom zie je hier tussen de vaten radioactief afval overal museumstukken.”

Waar zee land kust: Borsele

Fré laat in Heinkenszand Zeeuwse klompen maken en brengt een bezoek aan COVRA, waar het radioactief afval ligt opgeslagen dat in Nederland ontstaat is. Ook bezoekt ze de beroemde bloemendijken van Zuid-Beveland. Bekijk de hele aflevering op: https://www.omroepzeeland.nl/tv/aflevering/borsele/370396669, het item met COVRA is te zien vanaf 07:20 min.