Op het terrein van COVRA staan twee monumentale kunstwerken. Deze gebouwen dienen als opslag voor radioactief afval: een unicum in de nucleaire wereld. Beide kunstwerken zijn ontworpen door William Verstraeten.

Metamorfose
In 2001-2003 ontwierp William Verstraeten het kunstconcept ‘Metamorfose’: het spraakmakende ontwerp voor het Hoogradioactief Afval Behandelings- en OpslagGebouw (HABOG). Het HABOG is niet alleen een uniek en technisch hoogstaand gebouw. Het is ook een van de grootste en meest veilige kunstwerken van Nederland. Iedere twintig jaar wordt het oranje HABOG een tint lichter geschilderd. Dit symboliseert het verval van het radioactief afval dat erin ligt opgeslagen. Het HABOG is in 2003 in gebruik genomen.

De Schaduw van de Tijd
In 2013-2017 maakte de Zeeuwse kunstenaar een ontwerp voor een nieuw Verarmd uranium OpslagGebouw (VOG-2): ‘De Schaduw van de Tijd’. Een markant, knalblauw gebouw met oranje strepen. Dit kunstwerk is de grootste zonnewijzer van Europa. Elk jaar geeft de zonnewijzer precies op 21 juni, tijdens de zomerwende, de juiste tijd aan. Een verwijzing naar de factor tijd, die radioactief afval uiteindelijk onschadelijk maakt. Het VOG-2 is in 2017 door Hare Koninklijke Hoogheid prinses Beatrix geopend en sindsdien in gebruik voor de opslag van verarmd uranium.

VOG-2

De Toekomst van de Tijd
Het HABOG is onlangs uitgebreid. De uitbreiding van het HABOG biedt extra opslagcapaciteit voor warmteproducerend hoogradioactief afval. Voor deze uitbreiding op het kunstconcept ‘Metamorfose’ maakte William Verstraeten in 2011-2021 het ontwerp voor ‘De Toekomst van de Tijd’: een prachtige aanvulling op het bestaande kunstconcept. William liet zich opnieuw inspireren door het spel van licht, schaduw, tijd en geometrie. Het resultaat is een moderne zonnetempel waarbij er twee keer per jaar, op 13 april en op 29 augustus, een bijzonder lichtverschijnsel waar te nemen is. Op 19 mei 2022 is de uitbreiding van het HABOG feestelijk onthuld.

Communiceren met kunst
Sinds 2005 vinden er regelmatig exposities plaats in de hal van het kantoorgebouw van COVRA. Deze exposities sluiten aan bij de traditie van COVRA om te communiceren met kunst. Ter gelegenheid van de uitbreiding van het HABOG is het idee voor de expositie ‘De Toekomst van de Tijd 2001-2021’ ontstaan.

De expositie, die op 3 juni 2022 wordt geopend en doorloopt tot en met 20 september 2022, is een van de meest bijzondere exposities bij COVRA tot nu toe. Er is een tentoonstelling te zien van de ontwerpen, schetsen en voorstellen die William Verstraeten in de periode van 2001 tot 2021 heeft gemaakt voor het HABOG en de uitbreiding hiervan. Het kunstwerk oogt misschien simpel en helder, maar er zitten vele gedachten en betekenissen achter die deze schijnbare eenvoud overstijgen. Tegelijkertijd onderstreept de expositie de jarenlange samenwerking en betrokkenheid van de kunstenaar bij COVRA. Ook dat is een unicum te noemen.