De kleur van het bouwwerk wordt steeds een stukje minder intens, zoals de warmte en de straling van het afval dat er opgeslagen ligt ook met de tijd afneemt. Daarmee laat het gebouw het concept van radioactief verval zien.

Het HABOG is voor het eerst een tint lichter geverfd

Op de video zijn niet drie, maar vijf ventilatieschachten te zien. Het Hoogradioactief Afval Behandelings- en OpslagGebouw (HABOG) is dan ook uitgebreid.

Er ligt op dit moment circa 110 m3 hoogradioactief afval opgeslagen in het HABOG. De uitbreiding waar nu nog aan gewerkt wordt, biedt straks 50 m3 extra opslagcapaciteit voor warmteproducerend hoogradioactief afval. De uitbreiding is onder andere noodzakelijk door het langer open blijven van de kerncentrale in Borssele en de onderzoeksreactoren in Petten en Delft. Meer informatie over de uitbreiding van het HABOG is te vinden op de projectpagina.

In verband met de uitbreiding, is het HABOG ook alvast in de tint oranje van 2023 van de afbeelding geschilderd.

Niet alleen technisch wordt er aan de binnen- en buitenkant van alles aan het gebouw toegevoegd om meer opslagcapaciteit te creëren. Het kunstelement van het gebouw wordt niet alleen van buiten, maar ook van binnen in ere hersteld. Het nieuwe gedeelte van het HABOG word eind september officieel onthuld.

Schilder Jaap Geluk uit Middelburg is de panelen voor het kunstwerk op de achterwand van de verlengde opslagzaal voor hoogradioactief afval aan het vergulden.