Een uniek gebouw
Het HABOG is niet alleen een uniek en technisch hoogstaand gebouw. Het is ook een van de grootste en meest veilige kunstwerken van Nederland. Het kunstconcept is vormgegeven door de Zeeuwse beeldend kunstenaar William Verstraeten. Iedere twintig jaar wordt het oranje HABOG een tint lichter geschilderd. Dit symboliseert het verval van het radioactief afval dat erin ligt opgeslagen. De nieuwe uitbreiding is een prachtige aanvulling op het bestaande kunstconcept. William Verstraeten liet zich opnieuw inspireren door het spel van licht, schaduw, tijd en geometrie. Het resultaat is een moderne zonnetempel die vandaag is onthuld door Director-General William D. Magwood, IV van de OECD-NEA. 

William Verstraeten liet zich opnieuw inspireren door het spel van licht, schaduw, tijd en geometrie. Het resultaat is een moderne zonnetempel die vandaag is onthuld.  

Waarom een uitbreiding?
Op dit moment ligt er circa 110 m3 hoogradioactief afval opgeslagen in het HABOG. De uitbreiding biedt 50 m3 extra opslagcapaciteit voor warmteproducerend hoogradioactief afval. De uitbreiding is onder andere noodzakelijk door het langer openblijven van de kerncentrale in Borssele en de onderzoeksreactoren in Petten en Delft.

Spetterende openingsshow
De openingsshow van het vernieuwde HABOG werd gepresenteerd door wetenschapsjournalist en natuurkundige Diederik Jekel. Andere sprekers waren onder andere trendwatcher Adjiedj Bakas en William D. Magwood. Minister van Financiën Sigrid Kaag feliciteerde COVRA via een videoboodschap. Na een spetterende show met video, dans en muziek namen de genodigden zelf een kijkje in het nieuwe deel van het HABOG. Ook konden zij een bezoek brengen aan een expositie van William Verstraeten, over de totstandkoming van zijn kunstwerken voor COVRA.

The Making of HABOG+

Expositie William Verstraeten
Sinds 2005 vinden er regelmatig exposities plaats in de hal van het kantoorgebouw van COVRA. Deze exposities sluiten aan bij de traditie van COVRA om te communiceren met kunst. De publieksopening van de expositie van William Verstraeten vindt plaats op vrijdag 3 juni. Deze vernissage wordt georganiseerd in samenwerking met CBK Zeeland en William Verstraeten. Hierna is de expositie dagelijks – tijdens kantooruren van 9.00 tot 17.00 uur – bij COVRA te bezoeken van 6 juni tot en met 20 september. Iedereen is dan van harte welkom om zich te laten inspireren door het werk van de Zeeuwse kunstenaar!