“In Zeeland zijn ze al jaren bijna buurmannen, de huidige directeur van de kerncentrale in Dodewaard en die van de COVRA, de opslag voor radioactief afval in Borssele. Een dag per week zwaait directeur Harald Schoenmakers van de NV Westerscheldetunnel namelijk de scepter over de Gelderse kerncentrale die in 1997 werd gesloten en nog tot 2045 staat af te koelen. Vier dagen per week werkt hij op een paar kilometer afstand van het opvallende oranje opslaggebouw waar Jan Boelen kantoor houdt. Nog even, waarschijnlijk eind dit jaar, en Schoenmakers draagt het stokje over aan Boelen.

Sterker nog, COVRA wordt eigenaar van het hele complex in Dodewaard. Dat zit zo.” Lees verder op: https://www.pzc.nl/borsele/rijk-koopt-voor-1-euro-kerncentrale-dodewaard-en-doet-die-cadeau-aan-covra.

Het verhaal verscheen niet alleen in de Provinciale Zeeuwse Courant, maar ook bij BN de Stem en De Gelderlander.

En ook Omroep Zeeland en de NOS maakten een bericht naar aanleiding van dit nieuws. “De overname komt niet uit de lucht vallen”, zegt Harald Schoenmaker van het Nederlands Elektriciteit Administratiekantoor (NEA), dat de aandelen van GKN in handen heeft. “Het besluit is 25 jaar geleden gemaakt”, vertelt hij in het radioprogramma Zeeland wordt Wakker van Omroep Zeeland.

Zeeuwen gaan volgens Schoenmaker helemaal niets merken van de overname. “Bij de centrale in Dodewaard werken drie mensen, die blijven daar werken. Alleen de aansturing en alles wat daarmee te maken heeft, gebeurt door de COVRA.” En dat betekent concreet vooral aandacht voor de sloop van de centrale, die ongeveer zo’n tien jaar duurt. “Maar daar gaan natuurlijk jaren van voorbereiding aan vooraf.”

Lees het hele van Omroep Zeeland verhaal hier: https://www.omroepzeeland.nl/nieuws/16374183/covra-neemt-kerncentrale-in-gelderland-over. En het verhaal van de NOS hier: https://nos.nl/artikel/2513638-kerncentrale-dodewaard-kan-ontmanteld-worden-dankzij-overname.