“In de tentoonstelling van COVRA hangt een portret van Grace Fryer (1899 – 1933), een van de zogenaamde Radium Girls. … Wie waren deze ‘girls’? En hoe komt een Nederlandse kunstenares ertoe om een van hen te portretteren? … Met zacht uitziende kunst haalt Overheul de bezoeker binnen terwijl deze nog niet altijd doorheeft dat de boodschap een politiek statement is. Van Grace Fryer maakte ze een portret uit meer den 2.400 radiumhoudende horloge-onderdelen.

… ‘Het hangt er heel goed op zijn plek. COVRA heeft zijn eigen kunstcollectie en daar past dit werk goed in. Ze hadden toevallig in de planning om iets met Radium Girls te doen. Dat liep dus goed synchroon’.”

 

NVOX is het vakblad van de NVON (Nederlandse Vereniging voor het Onderwijs in de Natuurwetenschappen). Het verhaal over de Radium Girls verscheen in het #9 november-nummer op pagina 6, 7 en 8.  Lees het hele verhaal hier.

Verderop in dit magazine schreven zij ook een achtergrondartikel over hun bezoek aan COVRA: “Indrukwekkend en zorgvuldig: veiligheid voorop”, dit is te lezen op pagina 14 en 15.