Als de plannen voor het bouwen van twee extra kerncentrales doorgaan, zal er ook een nieuw plan moeten komen voor de opslag van radioactief afval. Bij COVRA op het terrein kan tot 2100 al het huidige afval kan worden opgeslagen. Maar als er nieuwe centrales bijkomen, komt er ook meer radioactief afval en in dat geval is de opslag naar verwachting in 2050 al vol. Jan Boelen, directeur van de COVRA vertelt erover:

“Gisteren op het congres hebben we duidelijk gemaakt van begin ook langzaam na te denken over: hoe gaan we om met het afval? Want het terrein wat wij in Borsele hebben is uiteindelijk niet groot genoeg. Dat heeft geen urgentie, in die zin dat dat morgen opgelost moet worden. Maar daar moet je nu wel over nadenken want een eventueel tweede terrein of een andere techniek. Het kost tientallen jaren voordat je dat georganiseerd hebt.”

Hij somt de plannen op die er in Nederland zijn waarbij radioactief afval ontstaat. … “Het soort afval wat daarbij vrijkomt is relatief conventioneel. En dat betekent dat we de technieken die daarvoor nodig zijn goed in de vingers hebben en dat daar gewoon een veilige oplossing voor is. Alleen het gaat wel om het volume en daar moet je dus wel aan werken.”

En ook het gesprek met omwonenden over waar een eindberging moet komen, moet nu gaan starten volgens Boelen: “De Nederlandse nucleaire sector staat voor een enorme verandering. Nederland is natuurlijk een hele kleine sector, ook internationaal gezien, op dit moment. Wel heel gevarieerd. Met de plannen die er nu liggen wordt Nederland een middelgroot nucleair land.”

Luister het hele fragment van het NOS Radio 1 Journaal.