… “Destijds had de eigenaar de keuze om te wachten”, zegt Jan Boelen, directeur van de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval (COVRA), het staatsbedrijf dat in Nederland verantwoordelijk is voor het opslaan en verwerken van kernafval. “Tegenwoordig is die keuze er niet meer. Kerncentrales moeten nu na de sluiting zo spoedig mogelijk worden ontmanteld, dat staat nu in de wet.”

Een snelle ontmanteling heeft een paar voordelen. Ten eerste zijn er dan nog werknemers met kennis van zaken aanwezig. “Maar nu gekozen is om lang te wachten, is die kennis weliswaar handig bij de ontmanteling, maar niet essentieel”, zegt Boelen. Wat nog wel een voordeel is: zekerheid. “Over zo’n lange periode stijgen lonen, er kunnen nieuwe regels komen of de afvoer van het kernafval wordt duurder. Met tijd neemt dit soort onzekerheid toe.” Een onderzoek naar een eerdere sluiting zou volgens Boelen heel interessant zijn.

Lees het volledige artikel op: www.nos.nl/artikel/2477400-experts-slopen-kerncentrale-dodewaard-kan-eerder-wachten-was-geldkwestie