COVRA stelt al ruim vijftien jaar ruimte die onbruikbaar is voor de opslag van radioactief afval beschikbaar aan Erfgoed Zeeland en de Vereniging Zeeuwse Musea. Dat is voor hen gunstig, want de behoefte aan goede voorzieningen om Zeeuws erfgoed te kunnen borgen blijft actueel. Het Maritiem Muzeeum Zeeland fungeert als depothouder en is de initiatiefnemer van de recente vernieuwing van het museumdepot. Het vernieuwde depot laat nu op bijzondere wijze zien hoe COVRA en de musea als specialisten in ‘De kunst van het bewaren’ met elkaar verbonden zijn.

7 februari 2024 14:30 uur: feestelijke heropening!

Op woensdag 7 februari 2024 om 14:30 uur wordt het vernieuwde depot bij COVRA feestelijk geopend. Het programma ziet er als volgt uit:

 

14:30 uur – Ontvangst met een drankje

15:00 uur – Openingswoord door gedeputeerde Van der Maas

15:30 uur – Officiële opening

16:00 uur – Rondje door depot

16:30 uur – Borrel

 

Vooraf aanmelden is noodzakelijk. De aanmeldtermijn is inmiddels verstreken. Vragen? Neemt u dan contact met ons op via het contactformulier.

 

Het Maritiem Muzeeum Zeeland en COVRA verstaan de kunst van het bewaren

Achtergrond

COVRA bewaart en beheert radioactief afval voor een lange periode. Ook musea bewaren en beheren historische en kunstobjecten voor de lange termijn. Voor beiden geldt dat opslag voor lange tijd onder specifieke omstandigheden plaatsvindt. Het opslaggebouw voor laag- en middelradioactief afval is optimaal beveiligd en heeft een gecontroleerd klimaat. Eigenlijk alles wat een depot ook nodig heeft.

De invloed van tijd en maatschappelijke en technologische ontwikkelingen zijn voor zowel COVRA als de betrokken musea onzekere factoren. Hoe denken we er over vijftig jaar over radioactief afval en erfgoed?

Om deze parallellen beter tot uiting te laten komen, is de presentatie van het museumdepot de afgelopen tijd vernieuwd.